The Lime Tree https://thelimetree.nl Mediation & Training Wed, 14 Oct 2020 10:07:05 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Toch een mediationwet? https://thelimetree.nl/nieuws/toch-een-mediationwet/ Fri, 24 Jan 2020 10:17:21 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=7490 Op 20 januari heeft minister Dekker een kamerbrief gestuurd met als onderwerp: wetgevingstraject mediation. Zou het dan toch nog een keer gaan gebeuren? Na twee pogingen in het afgelopen decennium gaat Sander Dekker in de komende maanden onderzoeken hoe zo’n wet er dan precies uit moet gaan zien. Er wordt een nieuwe titel geïntroduceerd: Beëdigd mediator. Wat dat precies inhoudt (registers, eisen, opleiding etc.) is nog helemaal niet duidelijk op dit moment.

Positief is dat de minister mediation een warm hart toe draagt wat hij nu nog om moet zetten in werkbare en efficiënte wetgeving. We houden je de komende maanden op de hoogte van de ontwikkelingen!

Je hoeft natuurlijk niet te wachten met mediator worden totdat er een mediationwet wordt ingevoerd. Als je interesse hebt in een opleiding tot mediator, neem dan gerust contact op voor een persoonlijk en vrijblijvend studieadvies of kom naar één van de gratis informatiebijeenkomsten. Kennismaken kan ook via onze laagdrempelige workshops. Ben je al mediator? Dan wil je je misschien wel specialiseren of een PE-training volgen? Je leest het, The Lime Tree biedt opties genoeg voor iedereen die zich met mediation bezighoudt!

]]>
Strafrecht mediation https://thelimetree.nl/nieuws/strafrecht-mediation/ Tue, 07 Jan 2020 13:00:00 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=7461 Op 12 november presenteerde de Hogeschool Utrecht tijdens een congres het eindrapport van hun onderzoek: Mediation in Strafzaken, geborgd in kwaliteit. Tevens werd het Handboek Mediation in Strafzaken aangeboden aan Judith Uitermark (Landelijk coördinator Mediation in Strafzaken). Dit handboek kan worden gezien als een soort handleiding voor mediators die in strafzaken willen werken.

Wil je ook werken in strafzaken? Volg dan de 5 daagse opleiding tot Mediaton in Strafzaken (basisopleiding vereist).

 

]]>
Herstelrecht effectiever dan strafrecht https://thelimetree.nl/nieuws/herstelrecht-effectiever-dan-strafrecht/ Thu, 19 Dec 2019 08:15:28 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=7443 Mediation is als vorm van het zogenoemde herstelrecht uitgegroeid tot een beproefd middel in strafzaken, en wordt steeds populairder. Woensdag was er zelfs een hele Avond van het Herstelrecht met onder anderen PvdA-senator Jeroen Recourt, georganiseerd door misdaadjournalist Simon Vuyk. ‘Ik zie het als mijn journalistieke missie om de samenleving kennis te laten maken met het nut en de noodzaak van het herstelrecht’, zegt hij.

Lees het volledige achtergrond-artikel op Volkskrant.nl, door Thomas Borst.

]]>
Mediationvaardigheden training bij NIDOS https://thelimetree.nl/nieuws/mediationvaardigheden-training-bij-nidos/ Tue, 08 Oct 2019 09:15:56 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=7150 Bij NIDOS werken zogenoemde Intercultural Mediators die de minderjarige asielzoeker bijstaan in zijn zoektocht binnen het Nederlandse stelsel. De mediators hebben veel te maken met jeugdbeschermers, begeleiders en externe partijen. Zij werken echter vanuit het belang van het kind. Deze mediators hebben allen een vluchtelingen achtergrond en komen uit Afghanistan, Eritrea en Syrië. Zij staan de jongeren bij in het traject wat zij zelf letterlijk hebben meegemaakt.

Soms zijn er spanningen tussen de eisen die het systeem aan de jongere stelt en mogelijkheden die de jongere heeft om daar aan te voldoen. Vaak zit er een taalprobleem bij, maar dat zou eventueel ook met een tolk opgelost kunnen worden.

Waar deze mediators helpen is dat stuk waar ze vertrouwen krijgen van de jongere en toch ook het Nederlandse systeem voorrang kunnen laten hebben.
Deze groep kreeg twee dagen training in mediationvaardigheden die ze kunnen inzetten bij hun gesprekken. Waar een ‘echte’ mediator zijn onpartijdigheid altijd zal bewaken, komt de Intercultural Mediator op voor de belangen van het kind. Maar ook in samenspraak met de jeugdbescherming. De term meervoudig partijdig is in dit geval beter toepasbaar. De interculturele mediator steunt de pupil, in zijn weg door het systeem en verliest daarbij de belangen van de jeugdbescherming ook niet uit het oog.

Hoe moeilijk deze positie is bleek uit de vele rollenspellen die we hebben geoefend. De mediators hadden hun eigen praktijkzaken meegebracht en die werden nagespeeld. De mediators hebben geleerd zeer betrokken te zijn bij de personen en het proces en veel minder op de inhoud. De regels en systemen rondom minderjarige asielzoekers liggen behoorlijk vast, maar het gesprek daarover en vooral de manier waarop hierover kan worden gesproken, blijken bij uitstek het terrein van de Intercultural Mediators.

Trainers:

  • Pien Hoogenboom (The Lime Tree)
  • Jan Plevier (The Lime Tree)
  • Ibrahim Salama (NIDOS)

Alle deelnemers nogmaals dank voor jullie inzet, succes met het prachtige werk dat jullie doen en hopelijk zien we elkaar in de toekomst!

]]>
Anders kijken naar conflict https://thelimetree.nl/nieuws/anders-kijken-naar-conflict/ Wed, 08 May 2019 13:30:27 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6747 Wanneer wij zelf conflicten hebben zijn wij over het algemeen overtuigd van ons eigen gelijk. Vervelend is dat de andere partij daar net zo over denkt…Vandaar dat we een conflict hebben. Een rechter kan dan uitspraak doen over wie er ‘echt’ gelijk heeft.

Aan deze route kleven nadelen:

  • Rechterlijke procedures duren vaak lang, al die tijd suddert het conflict of escaleert het nog verder;
  • De rechter doet een uitspraak waarbij er altijd 1 partij wint en 1 partij verliest;
  • Rechters kunnen alleen uitspraak doen over juridisch relevante zaken: conflicten bestaan vaak uit veel meer dan wat juridisch relevant is;
  • Gerechtelijke procedures en de ondersteuning die mensen daarin nodig hebben (denk aan advocaten en andere adviseurs) kosten veel geld.

We kunnen ook anders naar conflicten kijken. Wanneer we samen met een mediator, een onafhankelijke procesbegeleider, aan tafel gaan met de andere partij. Daar is wel wat voor nodig: moed, een bereidheid er samen uit te komen en een wil om het conflict voor eens en voor altijd op te lossen. Wanneer die wil en bereidheid er is ontstaan aan de mediationtafel mooie oplossingen.
In deze korte introductie vertelt mr. Pien Hoogenboom-Statema over mediation. Wat doet een mediator dan precies? Over welke kwaliteiten beschikt een goede mediator? In wat voor soort zaken kan een mediator worden ingezet. Natuurlijk is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Mocht u na deze lezing contact willen opnemen dan kunt u het best mailen met p.hoogenboom@thelimetree.nl.

U kunt zich niet meer aanmelden voor de gratis informatiebijeenkomst.

]]>
Belangrijke rol mediation in uitspraak rechter https://thelimetree.nl/nieuws/uitspraak-rechter-verstoorde-arbeidsverhouding-en-mediation/ Wed, 01 Aug 2018 08:12:23 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6297 In de zaak gaat het om een verstoorde arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Partijen hebben gezamenlijk besloten een mediationtraject in te gaan. De mediation heeft echter niet tot een oplossing van het arbeidsconflict geleid. Dit lijkt een belangrijke factor te zijn in de overweging van het Hof.

Uitspraak van het Hof: “De kantonrechter heeft overwogen dat partijen het erover eens zijn dat de arbeidsverhouding ernstig is verstoord. Die verstoring is onherstelbaar nu het conflict ook met mediation niet is opgelost”. Conclusie van het Hof is: ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Uitspraak-hof-verstoorde-arbeidsverhouding

Lees hier de uitspraak van het Hof.

Bron: nieuwsbrief MfN-register.

]]>
Vaker mediation tussen gemeente en burger https://thelimetree.nl/nieuws/vaker-mediation-gemeente-en-burger/ Wed, 01 Aug 2018 07:48:50 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6290 De inzet van mediators door (lokale) overheden neemt de laatste jaren toe, zeggen de beroepsvereniging VMO, de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en hoogleraar mediation Dick Allewijn.

Lees hier het hele artikel.

mediation gemeenten

Dat mediation meer ingeburgerd raakt als instrument voor conflictmanagement, blijkt ook uit de populariteit van mediation opleidingen onder burgemeesters. De helft van de burgemeesters heeft inmiddels zo’n opleiding gedaan.

Leuk om te vermelden: veel burgemeesters hebben een mediation training via The Lime Tree gevolgd.

]]>
Aan alle gescheiden ouders https://thelimetree.nl/nieuws/aan-gescheiden-ouders/ Wed, 06 Jun 2018 12:32:55 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6238 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Het is onze missie om het leven van kinderen van gescheiden ouders positief te beïnvloeden. Wij hopen erop dat alle kinderen op een dag kunnen zeggen… “Mijn ouders, die zijn pas goed gescheiden!”

“Mijn ouders zijn nog hele goede vrienden voor mijn gevoel. Mijn ouders geven heel veel om mij en mijn broer. We staan voor hen op nummer 1.” Rachel (12)

Persoonlijke verhalen
In “Aan alle gescheiden ouders” laten Marsha Pinedo (kindertherapeut en oprichter Villa Pinedo) en journalist Petra Vollinga (die eerder “Het grote co-ouder (doe)boek schreef) kinderen zelf aan het woord. Zij vertellen persoonlijke verhalen vertellen de kinderen wat zij meemaken, voelen en denken. Het zijn verhalen die iedere ouder zullen raken en ze zullen op een indringende manier de ogen van iedere ouder openen. Deze (soms) emotionele verhalen, worden aangevuld met tips, adviezen en oefeningen waar iedere ouder (en professional) direct iets mee kan.

Het boek kan door professionals goed gebruikt worden ter ondersteuning tijdens sessies of kan gegeven worden aan gescheiden ouders. Het boek kun je hier bestellen.

Voorbeeld van een tip uit het boek:

Breng het Rechtbank-nieuws samen
Soms zijn er dingen waar je echt niet uitkomt samen, zodat je de beslissing nog liever overlaat aan de echter. Omdat je wilt dat er voor iedereen duidelijkheid komt. Spreek dan met je ex-partner af dat je ongeveer het volgende tegen de kinderen zegt:

“Jullie weten dat we al een tijdje een oplossing proberen te vinden voor….. Dat is jammer genoeg niet gelukt. We komen er niet uit. Omdat we het toch belangrijk vinden om hier wat over af te spreken, gaan we de rechter vragen om een besluit te nemen. Daar leggen we ons bij neer”.

Zo voorkom je dat je iets naars over de andere ouder zegt en het daarmee pijnlijk voor de kinderen maakt.

“Ik denk dat de communicatie goed houden het allerbelangrijkste is.” Zara (17)


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Je blijft altijd ouder https://thelimetree.nl/nieuws/blijft-altijd-ouder/ Wed, 06 Jun 2018 12:22:30 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6233 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

In een relatie hebben ouders twee rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Ze blijven ex-partner maar ook medeouder. Als ouder stel je het belang van je kind natuurlijk centraal, maar dit botst weleens met de ex-partnerrol.

De rol van ouder blijft altijd
Wat verandert is een partnerrelatie tussen ouders. De rol als ouder blijft echter altijd intact. Maar door emoties vergeet de ouder weleens dat de ander de vader of moeder is van het kind en niet allen de ex-partner.

“Ze bellen elkaar nooit. Ik weet niet eens of ze elkaars telefoonnummer hebben.” Marleen (20)

Hoe het ook anders kan
Het kan écht anders, daar geloof ik heilig in (Marsha Pinedo, oprichter van VillaPinedo.nl). Daarom ontwikkelde wij samen met ervaringsdeskundige jongeren een programma, waarin we ouders leren om te kijken door de ogen en het hart van een kind. In dit programma leren we ouders volgens 6 stappen door het scheidingsproces kijken door de ogen van een kind. Bijvoorbeeld hoe je in de ogen van je kind het beste communiceert met de ex-partner, hoe ouders voorkomen dat hun kind in een loyaliteitsconflict terecht komt, hoe nieuwe liefdes het beste geïntroduceerd kunnen worden en hoe de rechten van het kind het beste gewaarborgd worden.

Voor Professionals
De video’s van de online training kunnen door professionals uitstekend gebruikt worden om tijdens gesprekken met cliënten te gebruiken. Bijvoorbeeld door video’s van kinderen van gescheiden ouders te laten zien die te maken hebben gehad met nieuwe partners of ruziënde ouders. Doordat ouders de emoties van kinderen zien en horen, zijn zij beter in staat om vanuit het kind de situatie te bekijken.

De online training bestaat -naast video’s van kinderen- uit opdrachten die ouders leren te handelen door de ogen van hun kinderen. Je kunt deze opdrachten gebruiken tijdens gesprekken of meegeven als opdracht na de sessie, zodat ze deze in alle rust thuis kunnen doen.

“Vertel het heel rustig. En ga absoluut niet ruziemaken tijdens het vertellen. Sowieso niet ruzie maken waar we bij zijn.” Robin (15)

Meer informatie over de online training vind je hier.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>
Alle vragen kunnen gesteld worden https://thelimetree.nl/nieuws/vragen-kunnen-gesteld-worden/ Wed, 06 Jun 2018 10:16:35 +0000 https://www.thelimetree.nl/?post_type=post&p=6224 Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Kinderen van gescheiden ouders lopen vaak rond met heel veel vragen in hun hoofd. Op ons jongerenforum kunnen kinderen van gescheiden ouders vragen stellen en krijgen ze advies van gelijkgestemde jongeren die ook in hun situatie hebben gezeten.

“Als mijn moeder in een verdrietige bui is, denkt ze vaak aan de scheiding en gaat ze slechte dingen over mijn vader zeggen. Daar kan ik niet zo goed tegen en mijn vraag is hoe ik daar het beste op kan reageren?” Anoniem (11)

Een forum voor kinderen van gescheiden ouders
Op ons jongerenforum, hebben al veel kinderen een vraag gesteld aan onze ervaringsdeskundige jongeren. Maar ook delen kinderen soms hun gevoelens:

“Ouders moeten nooit op een boze manier tegen elkaar praten. Want dat is niet leuk voor kinderen. En ouders moeten elkaar begrijpen. En ouders moeten naar kinderen luisteren. Kinderen moeten er niet aan denken dat ouders elkaar niet aardig vinden. En dan moet je aan leuke dingen denken.” Indy (8)

Een forum voor gescheiden ouders
Omdat ook ouders vragen hebben, hebben we ook een forum voor ouders. Op dit forum krijgen ouders advies van ervaringsdeskundige jongeren.

 “Ik en mijn ex-partner hebben een dochter van 6 jaar. We zijn nu 5 jaar gescheiden. De regeling is dat onze dochter bij mij woont maar om het weekend en om de woensdag bij mijn ex is. Nu wil vader graat het weekend tot maandagochtend maar ik vind het teveel voor onze dochter. Zij zou op school moeten schakelen, na school naar de BSO en dan pas naar mij gaan. En dan begint het woensdag weer opnieuw. We worden het niet eens. Wat is jullie advies?”

Tip voor professionals
Je kunt kinderen en ouders altijd wijzen op het forum, zodat ook zij een vraag kunnen stellen. Inmiddels zijn er door 1885 kinderen en 1220 ouders vragen gesteld.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.

]]>