Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Daarnaast maken de jongeren van Villa Pinedo volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

Het is inmiddels wel ‘gewoon’ om te scheiden maar het lijkt wel alsof we er niet volwassen mee om kunnen gaan. Na een scheiding blijven ex-partners nog vaak in een vete verwikkeld. Ouders die blijven strijden en waar de kinderen de dupe van zijn. Daarom willen we met Villa Pinedo ouders leren om te scheiden met oog voor hun kinderen en proberen wij de levens van kinderen met gescheiden ouders positief beïnvloeden . Door de ervaringen van kinderen te delen, hopen we dat ouders weer vanuit hun hart gaan handelen en niet vanuit woede die ze eventueel naar hun ex-partner kunnen voelen.

Wij zijn er namelijk van overtuigd, dat iedere ouder alleen maar het beste voor hun kind wilt. Net zoals kinderen dat ook voor hun ouders willen.

Open brieven, geschreven door kinderen

Om zowel ouders, als familie/vrienden en docenten te helpen om door de ogen van kinderen te kijken, hebben we 6 verschillende open brieven (voor ouders, voor het netwerk, voor docenten, voor kinderen, voor ouders met een kind uit groep 8 en voor ouders van een eindexamenleerling) geschreven die gratis gedownload kunnen worden. Je kunt de brief als professional aan ouders en/of kinderen geven. Een voorbeeld van een deel van een open brief, lees je hier:

“Ben jij in de zomer al bezig met de feestdagen? Troost je je met verdrietige ouders? Voel je je verantwoordelijk voor hun geluk? Denk je soms dat de scheiding jouw schuld is? Moet je zelf regelen wanneer je bij wie bent? Luister je naar de negatieve dingen die ze over elkaar zeggen?

Heb je het gevoel dat je voor je zusje of broertje moet zorgen? Hou je je groot om je ouders geen pijn te doen? Dan willen we je laten weten dat dit allemaal niet jouw taak is! Wij willen je graag tips geven hoe je deze situatie kan veranderen.”

Dit is een fragment uit de open brief ‘aan alle kinderen van gescheiden ouders. Wil je de hele brief lezen of andere open brieven downloaden, klik dan hier. We hebben de open brief ook in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Turks en Frans.


The Lime Tree wil een steentje bijdragen aan de beeldvorming over de procedure van echtscheiding waarbij veel mensen nog steeds eerst aan een advocaat denken.
The Lime Tree heeft een bijzondere aanbieding voor iedereen die familie mediator wil worden. Lees meer.