Lees hieronder de meest gestelde vragen over de mediation opleiding tot MfN registermediator.

1. Hoe snel kan ik mediator worden?
2. Hoe bereid ik mij het best voor op het assessment?
3. Wat als ik niet slaag?
4. Wat als ik geslaagd ben?
5. Hoeveel werk is er voor mediators?
6. Binnen welke termijn ná het volgen van de opleiding moet ik de kennistoets en het assessment doen?

Staat jouw vraag er niet tussen?

 


1. Hoe snel kan ik mediator worden?

De modulaire opzet van The Lime Tree maakt dat je zelf kunt kiezen hoe lang je over je opleiding wilt doen (onder bepaalde voorwaarden natuurlijk). Minimaal is dat ongeveer een half jaar, maximaal is zo’n 2,5 jaar.

Toetredingseisen die door de MfN worden gesteld:

Mediation_examens_IntopZowel het theorie-examen als het assessment worden afgenomen door Examenbureau Intop. Het assessment kan worden afgenomen in de vorm van een live- of een video-assessment. Wij kunnen je helpen met het opnemen van de video.

Terug naar boven

 


2. Hoe bereid ik mij het best voor op het assessment?

Het assessment kan live worden gedaan of door middel van een door de kandidaat gemaakte video. The Lime Tree biedt de mogelijkheid een opname te maken voor het video assessment van Intop. We kunnen je in onze Assessment training (module 3) in een aantal weken goed voorbereiden op dit examen. Het theorie-examen en het assessment worden afgenomen door het examenbureau Intop Mediationtoets. Kijk op hun website voor meer informatie over de slagingspercentages en uitleg over de examinering om zo een (beter) beeld te vormen van het assessment.

Terug naar boven

 


3. Wat als ik niet slaag?

Als je niet slaagt zul je het examen opnieuw moeten doen. Wij willen je dan natuurlijk ook graag ondersteunen en hebben daarvoor twee opties: Assessment op herhaling en Oefendagen.

Assessment op herhaling: voor de helft van de prijs kun je nogmaals de Assessment training volgen.
Daarnaast organiseren we oefendagen waar je onder leiding van een trainer met andere deelnemers kunt oefenen.

Terug naar boven

 


4. Wat als ik geslaagd ben?

Mediatorsfederatie NederlandAls je geslaagd bent kun je je laten registreren in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Als je mediationzaken van de rechtbank doorverwezen wilt krijgen of voor andere overheidsinstanties wilt werken, heb je deze registratie sowieso nodig.
De titel MfN registermediator is beschermd en is dus ook een kwaliteitskeurmerk: het geeft aan dat je een opleiding hebt gevolgd, dat je twee examens hebt gehaald én dat je ook valt onder het tuchtrecht van de MfN.

Als je je mediationvaardigheden alleen in je werk wilt gebruiken dan is het dus niet noodzakelijk om je in te schrijven. Dat is een individuele afweging.

Terug naar boven

 


5. Hoeveel werk is er voor mediators?

Het is niet duidelijk hoeveel mediations er gedaan zouden kunnen worden op jaarbasis. Er wordt geschat dat slechts 4% van alle conflicten met mediation wordt afgedaan. Daarnaast ziet de Rijksoverheid het belang in van mediation. In een wetsvoorstel staat dat er een openbaar register voor mediators komt om het gebruik van mediation als methode van geschiloplossing te stimuleren. Het wetsvoorstel bevat ook enkele bepalingen om bestuursorganen te stimuleren vaker mediation in te zetten.

Het potentieel is dus heel groot. Tegelijkertijd is het ook zo dat startende mediators het vaak moeilijk vinden mediationzaken binnen te krijgen. Heb je (uit een oude of huidige baan) een netwerk? Laat iedereen dan weten dat je mediator bent! Wees een ondernemer, stel een ondernemingsplan op (inclusief acquisitie ideeën) en zorg dat de wereld weet dat jij dit kunt.

Terug naar boven

 


6. Binnen welke termijn ná het volgen van de opleiding moet ik de kennistoets en het assessment doen?

Vanaf januari 2020 zijn er geen termijnen meer. Je opleiding blijft dus geldig. Je kunt beide examens doen (kennistoets en assessment). Het is wel zo dat als je al een tijd geleden je opleiding hebt gedaan, je rekening moet houden met het wegzakken van de vaardigheden. Daar is natuurlijk wel iets aan te doen. Neem contact met ons op om dat traject eens te bespreken.

De enige termijn die nu geldt is: als je geslaagd bent voor je assessment, heb je een jaar om je in te schrijven in het register.

Terug naar boven

 


Staat jouw vraag er niet tussen?

Zijn je vragen nog niet allemaal beantwoord? Neem dan contact op via 030 – 22 55 910 of mail naar info@thelimetree.nl.

Terug naar boven